EMOTIES
Emoties zijn niet gevaarlijk. Ze komen spontaan en ebben ook weer weg. Je hoeft daar dus niets speciaals voor te doen.
WAT ZIJN EMOTIES?
Een emotie is een innerlijke beleving die spontaan opgeroepen wordt door een welbepaalde situatie. Emoties geven lichamelijke reacties. Zoals bijvoorbeeld hartklopping bij angst, spierspanning bij kwaadheid, zweet bij paniek,… om maar enkele voorbeelden te geven. Een emotie zet ons ook aan om te reageren, te handelen. En dat gebeurt doorgaans allemaal in fracties van een seconde. Bijvoorbeeld je hand wegtrekken van een hete kookpot uit angst om je heel erg te kwetsen. Bij emoties horen ook gelaatsuitdrukkingen. Bedenk maar even de grimas die je trekt wanneer je je verbrandt aan die kookpot. En dan wekt een emotie ook nog een gevoel op. Bijvoorbeeld machteloosheid omdat je dir brandwonde niet meteen pijnloos krijgt en nog wel moet verder kunnen koken.
HOE OMGAAN MET EEN EMOTIE?
Veel mensen worstelen met hun emoties omdat ze niet weten hoe ermee om te gaan. Het is belangrijk om je emoties te willen aanvaarden in plaats van ze te willen wegwerken. Laat de emotie er zijn en vertrouw erop dat je dat aankan en de emotie weer voorbij gaat ook.
Verschillende personen kunnen eenzelfde situatie anders interpreteren. Persoon A merkt op dat persoon B hem/haar aankijkt. Persoon A denkt: ‘Oh, die zal in gedachten verzonken zijn en zich er niet van bewust zijn dat hij me aanstaart.’. Persoon C merkt op dat persoon B hem/haar aankijkt. Persoon C denkt: ‘Heb ik een vuile plek op mijn gezicht ofzo dat die persoon mij zo aanstaart of zou die iets anders van me willen…’. Persoon A zal wellicht geen emotie voelen bij de situatie die een naar effect op hem heeft. Persoon C zal zich door de andere interpretatie misschien ongemakkelijk of angstig voelen. Er zal een reactie volgen. Misschien de confrontatie aangaan, misschien wegvluchten.
Het kan ook helpen om de emoties zelf te onderzoeken. Door er bij stil te staan en ze volledig te doorvoelen. Zo kan er worden ontdekt dat de emotie in kwestie misschien minder eng was dan dat ze leek.
Koppel emoties los van jouw zijn.
‘Ik ben bang’ wordt: ‘Ik heb een angstig gevoel’.