PIEKEREN

Hoe constructief is piekeren? Wanneer wordt het een probleem en kan het jouw geestelijke gezondheid schaden? Wat kan je doen om te voorkomen dat je depressief wordt?

Vastzitten in een negatieve gedachten. Wat doe je daaraan?

WAT IS PIEKEREN?

Piekeren doe je wanneer je voor langere tijd vast zit in een negatieve manier van denken. Dit zonder dat je tot een oplossing komt. Je blijft dus in cirkels draaien zonder te handelen om de situatie te trachten te veranderen. Doordat je wordt overvallen door allerlei negatieve emoties komt je niet tot oplossingen.

De gedachten kunnen over allerhande onderwerpen gaan: werk, relatie, geld, gezondheid, kinderen, ouders, vrienden, angsten, maatschappelijke ontwikkelingen,… Je gedachten gaan maar door en gaan hun eigen leven leiden. Je vertelt hele verhalen met ‘stel dat’, ‘wat als’, ‘had ik maar’, ‘ hoe zou het zijn geweest als ik dit of dat’, … De gedachten hebben vaak daardoor niet meer veel te maken met de oorspronkelijke gedachte evenmin met de eigenlijke situatie. Je verdwaalt als het ware in je gedachten waardoor een oorspronkelijke negatieve stemming extra negatieve gevoelens oproepen.

Het levert je dus eigen niets op en kost je enkel, soms zelf veel, energie. Het is dus belangrijk om tegen jezelf te zeggen dat je beter nu kan stoppen met piekeren. Om jezelf een halte toe te roepen als het ware. Dat is uiteraard niet gemakkelijk. Zeker als het piekeren iets is wat je al lange tijd doet en het haast een onbewuste gewoonte is geworden. Als het zo nu en dan eens gebeurt dat je piekert is er eigenlijk geen probleem. Maar dat is het wel als je er niet mee kan stoppen en het de overhand neemt. Het zou dan kunnen leiden tot een depressie.

Het is geen constructieve manier van omgaan met stresserende gebeurtenissen. Wanneer je je hierin kent, is het aangewezen om hulp te zoeken van een professional. Zodat je kan leren om op een andere manier met moeilijke gebeurtenissen om te gaan. Zo kan je verdere psychische problemen voor trachten voor te zijn.