SPANNING

WAT IS SPANNING?

Wanneer je niet tot rust kan komen ontstaat er spanning. Fysiek vertaalt zich dat in gespannen spieren maar meestal gaat het over psychologische spanning. Zo kan je in je hoofd geen rust meer vinden omdat je maar blijft malen. Wanneer dit maanden aan een stuk blijft aanhouden en terugkeren dan spreken we over chronische spanning. En dan spreken we ook over piekeren.

Piekeren belast ons mentaal en dit kan ons overbelasten als we dit niet tijdig kunnen stoppen. Ook traumatische ervaringen, stress, angsten,… kunnen osn gespannen maken. Als je hier niets aan doet en geen hulp zoekt, kan je ook lichamelijke klanten ontwikkelen zoals rug- en nekklachten of migraine bijvoorbeeld.

Negeer dit niet om zo een burn-out te voorkomen. Dat kan je als je de balans tussen energie gebruiken en energie opladen in evenwicht houdt. Een gezonde balans tussen je inspannen & ontspannen is heel erg belangrijk. Meer info kan je lezen bij de onderwerpen stress en burn-out.

TYPISCHE KENMERKEN

Geestelijk: piekeren, moeilijk kunnen concentreren, vergeetachtigheid, zeer kritisch zijn,…

Lichamelijk: hartkloppingen, rugpijn, zweten, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid,…

Gedragsmatig: niet kunnen blijven zitten, opgejaagd handelen, niet kunnen stoppen, prikkelbaar worden,…

Gevoelsmatig: gevoel van tekortschieten, mislukken, onzekerheid, somber worden,…

BEHANDELING VAN SPANNING

Het meest voor de hand liggende is dat je op zoek gaat naar momenten van ontspanning. Dat kan een boek lezen zijn, wat muziek beluisteren, gaan zwemmen, yoga, meditatie,… Er zijn enorm veel mogelijkheden maar je moet vooral vinden wat voor jou werkt.

Wanneer het zelf niet lukt om te ontspannen omdat je misschien al heel lange tijd gespannen bent, dan is professionele hulp aangewezen. Heb je vooral fysieke klachten dan geraak je misschien al een heel eind ver met bezoeken aan een kinésist, masseur, sauna,…

Wanneer het om psychische spanning gaat zal fysieke ontspanning ook aangewezen zijn maar vaak niet toereikend zijn. Dan is het van een nog groter belang om te achterhalen wat de oorzaak van de spanning is. Werk, relatie, opvoeding kinderen, ziekte van een ouder, een trauma,… Een therapeut kan je daarmee verder helpen. Jullie kunnen dan samen uitzoeken welke werkwijze het beste werkt. Gesprekstherapie al dan niet aangevuld met lichaamsgericht therapeutisch