TRAUMA

Wanneer er al dan niet op een fysiek gewelddadige manier over jouw grenzen wordt gegaan, geen rekening gehouden wordt met jou rechten, noden en behoeften.

WAT IS TRAUMA?

Het gaat om terugkerende herinneringen aan een traumatische ervaring zoals flasbacks, nachtmerries, herbelevingen. De reactie om situaties te gaan vermijden en het zich angstig voelen zijn daarnaast ook kenmerkend. Men spreekt dan meestal van PTSS – posttraumatische stresstoornis.

SOORTEN TRAUMA

ENKELVOUDIG TRAUMA

Wanneer je een nare ervaring hebt zoals een auto-ongeval, overval, verkrachting, een brand,… en je ondervindt daar dagdagelijks mentaal en emotioneel last van. Op langere termijn kan dit zorgen voor angst-paniekaanvallen, depressie, onzekerheid,…

MEERVOUDIG TRAUMA

Dit is het geval als er over een langere periode herhaaldelijk nare ervaringen zijn voorgekomen. Zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik, veelvuldige, verwaarlozing, mishandeling, manipulatie,… Deze ervaringen doen zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde afbrokkelen, wekken somberheid en angsten op, veroorzaakt wantrouwen,…

COMPLEX TRAUMA

Dit is een gevolg van een enkelvoudig of meervoudig trauma. Dit heeft als gevolg dat iemand klachten ondervindt in het functioneren op meerdere levensgebieden: werk, relaties, gezin,… Zij hebben meestal moeite met constructief omgaan met hun emoties. En hebben vaak een negatief zelfbeeld. Ze verliezen vaak het contact met zichzelf.

LITERATUUR

De stem van je lichaam – Peter A. Levine

In De stem van je lichaam gaat Peter Levine dieper in op de effecten van een trauma op het menselijk lichaam, het brein en de psyche. Hij toont aan dat een trauma geen ziekte of afwijking is, maar een opgelopen verwonding als gevolg van angst, hulpeloosheid en verlies. Als de wond geen aandacht krijgt, kan iemand hier nog jarenlang last van houden. Centraal bij de verwerking van een trauma staat wat Levine noemt, de kracht van compassie.

Door te luisteren naar het eigen lichaam stel je dit in staat de geblokkeerde energie los te laten en deze compassie te voelen. Op dat moment kan het genezingsproces beginnen. De stem van je lichaam is Levine’s meest persoonlijke boek, dat fascinerende praktijkvoorbeelden combineert met onderzoeken uit de biologie, de neurowetenschap en de lichaamsgerichte psychotherapie. De lezer verwerft praktische oefeningen om mee te werken en krijgt opdeze manier meer inzicht in de betekenis van trauma.

(Bron: Standaard Boekhandel)

trauma

Helen van seksueel misbruik – Ivonne Meeuwsen

seksueel misbruik

Je kunt helen van seksueel misbruik. Je hebt niet levenslang. Aan de hand van de persoonlijke ervaringen en haar werk als online coach vertelt de auteur hoe je dat aanpakt.

Hoe kun je helen van seksueel misbruik? Dit boek geeft handvatten en praktische informatie voor de overlever van seksueel misbruik. Het boek benadert het onderwerp van seksueel misbruik vanuit de menselijke maat, vanuit de innerlijke beleving. Het pleit voor meer openheid, op een gezonde manier praten over seksueel misbruik en zelf de regie van je eigen hulpverlening in handen nemen.
Mensen zeggen vaak: “De dader heeft straf gekregen, maar jij hebt levenslang”.

Volgens de auteur kan en moet dit anders. Ze geeft in dit boek de handvatten die kunnen helpen seksueel misbruik te begrijpen en te verwerken. Want helen van seksueel misbruik kán, weet de auteur. Ze heeft het zelf meegemaakt en heeft anderen geholpen met hun proces van heling.

In het eerste deel vertelt de auteur over wat seksueel misbruik precies inhoud, bekeken vanuit hoe het voor het kind is. Ook hoe het is voor de volwassene die het overleeft heeft, komt aan de orde. Je krijgt inzicht in de lange termijn effecten en affecten van seksueel misbruik en welke invloed dat heeft op het leven van degene die het overkomt.

In het tweede deel laat zij een aantal therapieën de revue passeren en vooral hoe die werken als je misbruikt bent. Zij geeft inzicht in wat er bij de diverse therapieën gebeurt en neemt zo de drempel weg om het soort hulp te zoeken dat bij jou past. Want de therapeut is de ingehuurde hulp, helen doe je zelf.

In het derde deel besteed zij aandacht aan de omgeving van mensen die seksueel misbruikt zijn. Welke (maatschappelijke) factoren verhogen het risico? Wat kun je doen als je partner misbruikt is? Wat als het je kind betreft? Hoe kun je de overlever van seksueel misbruik het beste ondersteunen?

(Bron: Standaard Boekhandel)

TRE – Trauma- en spanningsreducerende oefening – David Berceli

TRE is ontworpen om grote groepen mensen te helpen, die een ervaring hebben meegemaakt variërend van milde stress tot ernstige trauma’s. David Berceli heeft altijd TRE gepresenteerd als een zelfhulpmethode voor personen die misschien geen toegang hebben tot therapie of andere vormen van ondersteuning.

Ook zijn er veel mensen die geen therapie nodig hebben, maar die gewoon een zelfhulpmethode willen om hun eigen dagelijkse stress te verminderen.

In dit boek worden zowel de theoretische achtergronden, als de oefeningen op een ook voor niet-therapeuten begrijpelijke manier uitgelegd.

TRE omvat een serie van zes oefeningen, die de spanning in de spieren helpt te verminderen. Alle zoogdieren gaan ook trillen/schudden na een stressmoment en gaan dan door met hun leven alsof er niks gebeurd is.

Deze oefeningen lokken dit trillen en of schudden uit. De op deze manier opgewekte trillingen, ook wel neurogene tremoren genoemd, beginnen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Waarna men zich heerlijk ontspannen voelt, net als na een massage.

TRE is ook zeer geschikt om preventief te doen. Het wordt ook gebruikt door dienstverleners die op regelmatige basis last hebben van ernstige stress of trauma, zoals:

-Politie en Brandweerpersoneel, Eerste Hulp medewerkers, NGO medewerkers
-Internationale bedrijven
-Militair personeel
-Non-profit organisaties
-Gezinnen en kinderen
www.traumaprevention.com

(Bron: Bol.com)

TRE

De tijger ontwaakt – Peter A. Levine

trauma

Lichaamsgerichte traumabehandeling

Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Volgens Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie. Maar in tegenstelling tot prooidieren, die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afleggen en hun leven hervatten, slagen wij mensen daar niet altijd in.

Vaak Zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit die zich vervolgens in slapeloosheid, angestgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woedeuitbarstingen.

Zo ontwikkelt zich het PostTraumatische Stress-Syndroom (PTSS).
Somatic Experiencing gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden: door iemand de oorzaak van zijn trauma opnieuw te laten beleven (‘de tijger ontwaakt’) en daarbij het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.

Peter Levine heft een achtergrond in biofysica, stressbehandeling en psychologie; zo werkte hij onder andere als stress-consulent in het Spaceshuttleproject van de NASA. Hij is expert op het gebied van traumabehandeling en was de grondlegger van Somatic Experiencing.

(Bron: Standaard Boekhandel)