UITSTELGEDRAG
Ook gekend als procrastinatie. Wat is uitstelgedrag en wat is er nodig om ermee te stoppen?
Het perfecte moment om te beginnen niet meer uit te stellen is er nooit. Stop met excuses te verzinnen! 😉 Wees moedig en kijk eerlijk naar jezelf.
Verlos jezelf nu!
WAT IS UITSTELGEDRAG?
Het is taken die je wilde doen, niet doen en je daar slecht over voelen. Niet eens een keer maar haast dagdagelijks. Je piekert, maakt je zorgen en voelt je onrustig. Je voelt je minder trots op jezelf. En doordat je geen vooruitgang ziet, verkleint de drijfveer ook om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
Het is een situatie die stress veroorzaakt en in jouw lichaam dus een stressreactie veroorzaakt. Stresshormonen worden aan gemaakt. Als je blijft uitstellen, kan dit dus chronische stress veroorzaken.
Uit onderzoek blijkt dat uitstellen schadelijk is voor je gezondheid. Het is slecht voor jouw ontwikkeling en slecht voor je gevoel van welzijn. De aanhoudende stress belast ook nog eens jouw immuunsysteem. Het maakt je zelfs dik!? Het bevordert de groei van vetcellen. Uitstelgedrag een halt toeroepen is dus een heel belangrijke actie binnen zelfzorg.
Uitstelgedrag ontstaat meestal vanuit een gevoel van tekortschieten. En dat maakt de taak of opdracht nog lastiger natuurlijk. Als je dan ook nog eens oordeelt over jezelf ‘Waarom kan ik dat nu toch niet?’ en weinig mild naar jezelf ‘Wat ben je een loser!’ dan krijg je enkel een negatieve spiraal aan emoties die je er niet meteen zullen uit helpen. Volgende gevoelens kunnen opkomen: spijt, frustratie, teleurstelling, wanhoop, schaamte,… De kans is groot dat je iets anders gaat doen om de confrontatie met al deze gevoelens uit de weg te gaan. Zo tracht je stress en faalangst uit te weg te gaan.
Door te laat aan taken te beginnen en zullen de resultaten wellicht ook minder zijn. Zo bevestig je je onzekerheid op een foute manier. Want wanneer je op tijd begon, kon je betere resultaten halen en zou je je zelfvertrouwen hebben vergroot. Het probleem ligt dus niet bij je eigenlijke capaciteiten maar bij de manier waarop jij jezelf hebt geleerd om met ongemakkelijke gevoelens om te gaan. Dit gedrag moet je dus terug afleren.
Onzekerheid ligt niet alleen aan de oorsprong. Als een taak lastig, saai of onbelangrijk voor je is, is de kans groter dat je ze voor je uitschuift. Het kan zijn dat er heel veel op korte tijd moet gebeuren en dat je daar door overrompeld wordt. Maar het kan ook zijn dat het om een taak gaat zonder deadline of eentje ver in de toekomst.
HOE UITSTELGEDRAG DOORBREKEN?
Focus op het werk zelf en niet op het resultaat.
- Stel een concreet doel bvb 30 minuten studeren zonder afleiding
- Draai negatieve gedachten om naar iets positief
- Herken en erken de gevoelens die in je opkomen
- Wees dankbaar voor wat je deed, ook al was het weinig
- Hou een reflectiedagboek bij van al jouw emoties
Doel: vermindering van angst en verhogen van tevredenheid