VERLATINGSANGST
WAT IS VERLATINGSANGST?
Dat wil zeggen dat je je angstig voelt over het contact met mensen die belangrijk voor je zijn. Dat is normaal op vooral die momenten waarop zij bij je weggaan of niet bij jou zijn. Je geraakt daardoor overstuur. Bij verlatingsangst ervaar je deze emoties echter ook wanneer iemand niet aangeeft te vertrekken. Je bent voortdurend bezorgd dat de ander je zal verlaten. Je zoekt voortdurend geruststelling dat alles ok is en de ander niet bij je weggaat. Dit wordt ook wel eens separatieangststoornis of scheidingsangst genoemd. Deze angst heeft grote invloed op jouw gedrag. En dit gedrag zorgt er vaak net wel voor de ander je zal verlaten.
WAT ZIJN DE KENMERKEN VAN DEZE ANGST?
Welke tekenen van verlatingsangst herken je bij jezelf?
• Constant zorgen maken dat iemand dierbaar iets overkomt
• Angst om alleen te zijn zonder iemand vertrouwd om je heen
• Niet alleen op stap willen gaan
• De overtuiging dat je niet zonder de ander kan, dus de relatie mag niet stoppen
• Niet alleen ergens anders willen overnachten (heimwee)
• Jaloezie en controlegedrag
• Paniek als je gescheiden wordt van de ander
• Nachtmerries over verlaten worden
HOE ONTSTAAT VERLATINGSANGST?
Vaak blijkt dit te maken te hebben met een onveilige hechting in de kindertijd. Als de ouders emotioneel niet beschikbaar waren of heel onvoorspelbaar in hun beschikbaarheid dan veroorzaakt dat meestal problemen in de hechting van een kind. Het vertrouwen altijd te kunnen rekenen op de ander gaat dan verloren. Het veilige fundament is er niet. Dit maakt dat iemand zich emotioneel onzeker kan gaan voelen in contact met anderen. Ook wanneer je partner de relatie beëindigt of iemand dierbaar overlijdt, kan dit leiden tot verlatingsangst.
Dergelijke onzekerheid vanuit je kindertijd kan zich op latere leeftijd in je andere relaties ook weer laten voelen. Het maakt je dan onzeker in vriendschapsrelaties. Je vraagt je dan misschien af: ‘Vindt hij/zij me echt wel tof?’. Of in partnerrelaties: ‘Ziet hij/zij mij wel echt graag?’. Het gevolg van die onzekerheid is dat iemand zich ofwel te veel gaat vastklampen aan de ander ofwel de ander misschien zelf eerder wegduwt. Naast verlatingsangst zien we ook bindingsangst. Deze twee kunnen zich met elkaar afwisselen.
Wanneer iemand je voortdurend aantrekt en weer afstoot kan dit ook een teken zijn van verlatingsangst. Het kan dan ook zijn dat deze persoon leidt aan een borderline stoornis. Zij hebben vaak zeer wisselende relaties met anderen. Het ene moment hebben zij iemand graag en de andere moment hebben zij een afkeer voor dezelfde persoon.