Visualisaties

visualisatieoefening

Waarom?

Gebruik jouw creatieve brein om je voor te stellen hoe jouw wensen, doelen, verlangens werkelijkheid worden.

Laat al jouw hersenen samenwerken als 1 geheel om zo weerstanden en angsten niet langer een kans te geven.

BINNENKORT: mijn visualisatieoefeningen op Youtube

Neurologisch onderzoek wijst uit dat visualisaties het creatieve deel in ons brein activeert. Dat is het deel van de hersenen waardoor we ons alles kunnen verbeelden wat we maar willen alsof het echt was. De begeleidde oefening is de kracht van visualiseren omdat je verbeeldingsvermogen alle ruimte en vrijheid krijgt. Daarin zit dus een massa aan potentieel.

Onderzoekt toont namelijk aan dat de hersenen niet weten dat het tijdens de oefening ‘nog niet voor echt’ is. De meerwaarde van de oefening is dus dat je je hersenen het eerst laat ervaren, het zich laat ontwikkelen, alvorens je het wel voor echt in de praktijk omzet. Door deze soort oefeningen ontstaan er nieuwe verbindingen in de hersenen waardoor zij in hun geheel weer beter kunnen samenwerken.

De kracht van onze gedachten is groot.

Als mens zijn we gezegend met ons denkend vermogen. Daardoor kunnen we ons vele dingen verbeelden.

Alleen de gedachte alleen aan iemand die ons in het donker achtervolgt, van een ladder enkele meters naar beneden vallen, afgewezen worden in de liefde,… kan ons effectief een bang gevoel of hartzeer bezorgen. Het doet ons hart sneller kloppen, het zweet breekt ons uit, we krijgen en krop in onze keel,… Ook al gebeurt het niet echt, toch voelen we het met heel ons zijn alsof het wel echt gebeurt. Dat wil dus zeggen dat onze hersenen blijkbaar niet het onderscheid kennen tussen wat er echt gebeurt en wat we ons verbeelden.

We kunnen dus visualisatieoefeningen inzetten in ons voordeel.

Omdat we ondertussen dankzij diezelfde neuro-wetenschappen weten dat bijvoorbeeld traumatische ervaringen ervoor zorgen dat we onze vaardigheden niet meer ten volle kunnen ontwikkelen (omdat we in een soort van overlevingsmodus terechtkomen), kunnen deze visualisatieoefeningen helpen alle delen van de hersenen terug op 1 golflengte te krijgen zodat deze weer in totaliteit dezelfde prioriteiten nastreeft.

Dat wil eveneens zeggen dat we visualisaties kunnen inzetten om zelfvertrouwen te vergroten, angsten minder overweldigend te maken, faalangst te counteren, uitstelgedrag los te laten, de connectie met je intuïtie te vergroten, je gevoelens beter te kunnen verwoorden, … Deze oefeningen kunnen jou helpen helen en de connectie tussen lichaam en geest verbeteren.

Wil je meer weten over hoe de hersenen nu juist in elkaar zitten? Welke verschillende delen er in ons hoofd bestaan, wat hun functies juist zijn en hoe ze samenwerken? Kom dan af en toe eens terug kijken op deze pagina. Binnenkort zal ik hier meer uitleg over posten.