ZELFBEELD

Lees hier wat het zelfbeeld juist is, wat het verschil is tussen een positief en negatief zelfbeeld, enkele tips om je zelfbeeld te versterken en een interessante video die duidelijk maakt hoe ons hoofd ermee omgaat. Zo kan jij ook je eerste stappen zetten naar meer zelfvertrouwen.

WAT IS HET ZELFBEELD?

De manier waarop je over jezelf denkt, voelt en wat je van jezelf verwacht vormen je zelfbeeld. Door de jaren heen wordt de manier waarop je over jezelf denkt beïnvloed door de ervaringen in je leven. Alsook wat je van jezelf verwacht. Dat kan positief of negatief zijn. Maar het kan dus ook veranderen en wisselen doorheen de jaren.

Ons zelfbeeld wordt dus sterk beïnvloed door onze omgeving. Door hoe anderen met ons omgaan, op ons reageren maar ook door hoe jij reageert op de omgeving en anderen. Jouw kijk op wat er rondom jou gebeurt en hoe jij denkt dat anderen over je denken.

Stel dat je hebt afgesproken met 2 vriendinnen. Jij bent er al en wanneer de eerste vriendin toekomt, loopt zij rustig naar je toe, geeft jou een kus en zet zich naast je neer. Wanneer de tweede vriendin toekomt, springt de eerste vriendin van haar stoel en loopt ze enthousiast naar de tweede vriendin toe. Ze verwelkomt haar uitbundig, geeft haar een knuffel en een kus. Ze gaan meteen druk aan de praat terwijl ze zich neerzetten. Je zou dan kunnen denken: ‘Hoe geweldig is het dat zij elkaar ook zo graag hebben!’. Iemand in dezelfde positie met een laag of negatief zelfbeeld zal dit anders ervaren. Dit tafereel wordt dan misschien beschouwd als een bewijs dat zij jou eigenlijk niet zo graag hebben maar jou er gewoon bijnemen.

Je zelfbeeld wordt dus ook sterk beïnvloed door de aard van de innerlijke dialoog. Is die positief of negatief?

Hieronder vind je een video van Marijke Kuin waarin zij heel mooi illustreert hoe ons hoofd werkt als we het hebben over zelfbeeld.

“Werken aan je zelfbeeld is een training voor kinderen en jongeren die last hebben van onvoldoende zelfvertrouwen. Iedereen heeft wel eens momenten dat je minder tevreden bent over jezelf Maar als je dat voortdurend zo ervaart, kan dat behoorlijk in de weg zitten. Je kunt daardoor sneller boos, bang, verdrietig of somber zijn. En het kan moeilijk zijn om dingen te doen die je niet durft. Waardoor je ook niet leert dat je dingen goed kunt. In deze video wordt uitgelegd wat er ongeveer in de hersenen gebeurt bij mensen met weinig zelfvertrouwen. En hoe werken aan je zelfbeeld daarbij kan helpen. Er bestaat ook een training voor volwassenen die last hebben van een negatief zelfbeeld. Voor hen geldt dezelfde uitleg. Trainers, docenten en therapeuten kunnen deze video gebruiken om de uitleg eigen te maken en te gebruiken in hun werk.”

WAT IS KENMERKEND VOOR DIE POSITIEVE KIJK OP JEZELF?

Het geloof in jezelf. In jouw goedheid, je kwaliteiten, je waarden en normen, je talenten, in je kunnen, je sociale vaardigheden,… Het spreekt voor zich dat jou dit in het leven makkelijker maakt om vrij te doen wat je goed vindt en uit te spreken wat jij denkt en voelt. Het zorgt voor een positieve, opwaartse spiraal. Je versterkt jezelf voortdurend in je positief zelfbeeld. Zelfs wanneer iemand eens een keertje kritisch is of negatief zal dat jouw positieve zelfbeeld niet meteen onderuit halen. Je kan ermee om dat anderen niet altijd even positief op jou reageren of over je oordelen. Het ondermijnt jouw zelfvertrouwen niet.

Het uit zich op verschillende manieren. Je weet waar jij toe in staat bent. Je onderschat of overschat jezelf niet. Ook zie je jezelf als gelijkwaardig en niet als ondergeschikt aan anderen. Jouw focus ligt op mogelijkheden ipv op beperkingen. Je gelooft dat jij iets kan betekenen/bijdragen in het leven.  Ook kan je trots zijn op jezelf. Je kan om met complimenten en je kan je er zelfs zelf geven. …

WAT IS KENMERKEND VOOR DIE NEGATIEVE KIJK OP JEZELF?

Als je opgroeit in een omgeving die zich niet snel positief uitlaat over je, waar er niet snel complimenten worden gegeven, waar er weinig rekening wordt gehouden met jou, waar je niet echt wordt gezien,… dan is het nogal vanzelfsprekend dat het moeilijk is om positief over jezelf te denken en positief naar jezelf te kijken.  Het kan ook zijn dat je op zich wel positief over jezelf denkt maar dat een ingrijpende gebeurtenis jouw positieve zelfbeeld sterk onderuithaalt. Bijvoorbeeld wanneer je plots fel gepest wordt, je partner je bedriegt of te maken krijgt met een baas die veel eist en nooit tevreden is. Een positief zelfbeeld kan dus sterk onder druk komen te staan.

Het kan zich vertalen op verschillende manieren: onzekerheid, minderwaardigheidsgevoel kan ontstaan, neerslachtigheid, eenzaamheid, faalangst, piekeren, vermijdingsgedrag, ongezonde relatie met eten, middelenmisbruik,….