ZELFDESTRUCTIEF GEDRAG
Zelfdestructief gedrag oftewel: zelfdestructie – zelfbeschadiging – zelfvernietiging – zelfsabotage
WAT IS ZELFSABOTAGE?
Zelfbeschadiging is een manier van omgaan met moeilijke gevoelens. Dit komt vaak voor bij wie onveilig gehecht is. Het gaat over de negatieve impuls van jezelf pijn doen. Fysiek, mentaal of emotioneel. Het staat jezelf waarderen in de weg, om vooruit te komen, om te erkennen wat je kan/toe in staat bent. Het perspectief ligt vooral op al het negatieve. Op wat er niet is, wat je niet kan, wat je niet hebt.
Het is dus belangrijk om te leren op welke andere, constructieve, manieren je kan omgaan met emoties. Daarnaast is het ook belangrijk om je gevoelens te onderzoeken. Als je weet waar de gevoelens vandaag komen, wordt het ook haalbaarder om er anders mee om te gaan.
VOORBEELDEN VAN ZELFDESTRUCTIEF GEDRAG
Zelfvernietigend gedrag wordt gezien als zelfsabotage.
Negatieve gedachten die jezelf niet helpen of zelfs neerhalen – ‘Ik ben nergens goed in.’, ‘Niemand vind mij leuk.’, ‘Ik stel niks voor.’, …
Blokkeren – weten dat het goed voor je zou zijn om toch uit je zetel te komen en even te wandelen en onder de mensen te komen maar jezelf er niet toe kunnen komen
Geen hulp vragen of aannemen als ze aangeboden wordt. Niet willen spreken met iemand.
Zelfopoffering. Je eigen behoeften op zij zetten voor een ander. Dat is mooi maar niet als het voortdurend gebeurd. Zoals bijvoorbeeld je eigen dromen niet meer waarmaken omdat je partner wil dat je thuis bent en alle aandacht bij thuis hebt. Niet studeren en in de zaak van je ouders meewerken omdat ze dat van je verwachten
Jezelf isoleren van elke vorm van sociaal contact. Het je geleidelijk aan terugtrekken.
Zelfmedelijden en je wentelen in de slachtofferrol. Zo vermijd je om tot actie te moeten overgaan.
Vluchten in allerlei soorten verslaving: werk, middelen, tv-kijken, seks, gokken, gamen, zelfverminking, gestoord eetgedrag,…
Zelfsabotage van relaties: bezitsdrang, jaloezie, geweld, manipulatie,…
Veeleisend worden waarbij je de lat voor jezelf en anderen onmogelijk hoog legt.
HOE & WAAROM JOUW GEDRAG OMKEREN NAAR CONSTRUCTIEF GEDRAG?
Door te durven uit jouw comfortzone te stappen.
Om je vrij van angst, zelfzeker en tevreden te voelen in je leven los van oude kwetsuren.