ZELFVERTROUWEN

Op deze pagina licht ik toe wat zelfvertrouwen is en wat je allemaal kan doen om je meer zelfzeker te worden. Tips and tricks zeg maar.

WAT IS ZELFVERTROUWEN?

Dit is de mate waarin iemand vertrouwen heeft in zichzelf. In het eigen kunnen. Zelfzeker zijn wil dus zeggen dat het vertrouwen in jezelf sterk is. De mate van zelfvertrouwen bepaalt ook welke keuzes je maakt. Hoe je handelt dus. Zelfvertrouwen wil ook zeggen dat u gelooft dat je recht hebt op geluk, positief in het leven staan, is jezelf naar waarde schatten en jezelf respecteren, de toekomst positief tegemoet zien, ervaren dat de mensen rondom u ook vertrouwen in jou hebben, is niet afhankelijk zijn van wat anderen over u denken, consequenties van eigen gemaakte keuzes zelf kunnen dragen ipv de schuld elders te leggen,…

Zelfvertrouwen is belangrijk om gezonde relaties aan te kunnen gaan omdat je begint bij een gezonde relatie met jezelf. Het helpt om goed om te kunnen gaan met succes in het leven alsook met tegenslagen omdat je weet dat je op jezelf kan rekenen en steunen. Het zorgt ervoor dat je kan blijven ontwikkelen en groeien omdat je haalbare doelen stelt en geen onmogelijke dingen nastreeft. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je weet wat je sterktes zijn en wat je valkuilen zijn. Zo weet je waar je wel en niet aan moet beginnen. Het zorgt ervoor dat je innerlijk ook rustig en kalm kan blijven, ook al word je erg op de proef gesteld.

Zelfvertrouwen brengt dus heel wat troeven met zich mee en kan het je leven aanzienlijk makkelijker maken. Want je kan betere prestaties leven, je zorgt beter voor jezelf vanuit dat zelfrespect, je durft jezelf te tonen waardoor je contact kan aangaan en kan onderhouden met fijne mensen, je kan bij jezelf blijven in authenticiteit, je kan meer voldoening vinden en tevredenheid ervaren omdat je meer de juiste keuzes maakt, je kan realistische doelen bereiken, je kan positiviteit uitdelen, je durft uitdagingen aangaan vanuit dat geloof in jezelf, je gaat problemen niet uit de weg,…

Niemand wordt geboren met zelfvertrouwen. Het is iets wat zich ontwikkelt. Dat gaat niet vanzelf maar daar moet je dus moeite voor doen. Je probeert nieuwe dingen waardoor je kan bijleren. Ook uit fouten. Het spreekt hier voor zich dat wanneer een ouder zijn kind geen kans geeft om zelfstandig te zijn en dingen te verkennen en te proberen, dat dit dan de ontwikkeling van zelfvertrouwen bij het kind blokkeert of bemoeilijkt. Meer hierover kan je lezen bij parentificatie. Daarnaast is het ook logisch dat als je een negatief zelfbeeld hebt, het dan erg moeilijk is om zelfzeker te zijn. Lees dan ook zeker even wat het zelfbeeld juist is en hoe je dat kan versterken.

WAT KAN JE ZELF DOEN?

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Wanneer we zeggen ‘niemand is perfect’ waarom zouden we ons dan vergelijken met een ander. De ander is goed zoals die is en jij bent goed zoals jij bent. Zo simpel kan het zijn.

Benoem je eigen kwaliteiten

Ik vraag klanten wel eens wat hun sterke punten zijn. Wat hun kwaliteiten zijn. Vaak worden ze bij de vraag alleen al ongemakkelijk. Alsof het erg is of fout is om iets positief over jezelf te zeggen. Het doet deugd als iemand positief over je praat. Ook al worden veel mensen daar ongemakkelijk onder omdat ze niet leerden hoe met complimenten om te gaan. Oefen daarom eerst eens zelf. Benoem je kwaliteiten. Durf die uit te spreken. En durf te voelen hoe heerlijk dat is!

Lukt je dit niet, vraagt het aan 5 mensen die jou goed kennen

Als je zelf niet goed weet wat nu jouw sterke eigenschappen zijn. Vraag het dan eens aan 5 mensen die je goed kennen. Vraag ze elk om 3 positieve kwaliteiten van jou te benoemen. Schrijf deze op en hang ze ergens op zodat je ze geregeld ziet en kan lezen. Zo wordt je er ook meer mee vertrouwd en kan je ze alvast niet meer vergeten.

Probeer niet perfect te zijn, laat perfectionisme los

Leg de lat een pak lager. Door de lat te hoog te leggen is het moeilijk om ze te halen. En als dat niet lukt bevestig je jezelf in iets negatief wat om te beginnen gewoon niet realistisch is. Je doet er jezelf alleen maar pijn mee. Nu perfectionisme loslaten is niet makken. Dus leer zeker ook even op mijn website hier wat informatie over perfectionisme door. Het kan je wellicht al een heel eind op weg helpen.

Zie je angsten onder ogen

Als je niet angstig was, zou je je wellicht niet onzeker voelen en deze informatie doorlezen. Dus ga eens te rade in je binnenste waar je misschien angst voor zou kunnen hebben. Vaak hoor ik van cliënten dat het gaat om angst om niet goed genoeg te zijn en afgewezen te worden. Als je je hierin herkent, heb je wellicht ook veel aan de informatie over faalangst. Maar misschien ervaar jij niet zozeer faalangst maar iets anders. Het is dan evengoed in jouw voordeel dat je die angst eens even onderzoekt.

Durf fouten maken

Fouten maken is dik ok ook al voelt het zo niet. We slaan maar al te makkelijk heel hard op ons eigen hoofd. Wat een zonde want fouten maken is gewoon menselijk en enkel daardoor kunnen we leren en groeien. Dus fouten maken hoort er gewoon echt bij. En dat is dus helemaal oké.

Geef jezelf complimenten

Op een positieve manier over jezelf spreken is zo belangrijk als je je zelfvertrouwen wil vergroten. De kans is groot dat je bescheiden van aard bent en dit dus heel ongemakkelijk aanvoelt. Maar als jij als eens positief bent tegen jezelf en jezelf proficiat wenst of ‘Goed gedaan!’ tegen jezelf zegt, ben je nog lang geen zelfingenomen persoon die zichzelf overschat.

En aanvaard deze van anderen

Als iemand anders je een compliment geeft, zeg dan ‘Dank je! Wat leuk dat je me dat zegt!’. Wimpel het niet af of minimaliseer het niet vanuit je ongemak om even die dergelijke positieve belangstelling te krijgen. Geniet er net van!

Wees mild voor jezelf

Ik hoor cliënten vaak zo streng zichzelf toespreken. Wees aub veel liever en zachter voor jezelf. Behandel jezelf zoals je een goede kameraad zou behandelen. Die zou je wellicht niet toespreken zoals je tegen jezelf te keer kan gaan.

Waardeer en respecteer jezelf

Sta stil bij wat jij de wereld en anderen te bieden hebt. Bij wat jij bijdraagt aan je team, het gezin, de maatschappij,… Dat is veel meer dan dat je zou denken. Weet je dit niet te benoemen. Vraag dat dan ook eens na bij 5 mensen die je goed kennen. Wat zouden zij missen als je er niet was? Wat waarderen zij aan jou? Als je weet wat je voor anderen betekent,is het ook weer makkelijker om een positief zelfbeeld te vormen en je meer zelfzeker te voelen.

Neem een zelfzekere houding aan

Er is onderzoek gedaan naar de impact van je lichaamshouding op hoe je je voelt. Een verlegen persoon zal eerder naar beneden kijken, weinig oogcontact maken, stiller praten, met de handen wriemelen,… Kijk eens hoe zelfzekere mensen praten, staan, zitten,… Daar kan je heel wat van leren. Wil je hier meer over weten, bekijk dan zeker de TEDtalk van Amy Cuddy.

Verzorg jezelf

Ik hoop te mogen geloven dat iedereen het heerlijke gevoel kent wanneer je je helemaal in het nieuw hebt gestoken of je naar de kapper bent geweest en je haar super goed is geknipt. Of naar de sauna bent geweest met op het einde een gelaatsmassage en verzorging. De aandacht die je jezelf gunt en de fierheid die het met zich meebrengt, maakt toch dat je diep van binnen, als is het een klein stemmetje, voelt dat je gezien mag worden en de moeite waard bent. Onderschat deze kracht niet. Als je je dagelijks goed verzorgt, neem je dat gevoel elke ochtend mee doorheen je dag, doorheen alle sociale contacten van die dag, de uitdagingen die de dag met zich meebrengen,…

Leef gezond

Als je gezond eet en voldoende beweegt, roept dat doorgaans ook het gevoel van fierheid op. Dan kan je trots zijn op jezelf. Het moedigt aan om door te zetten. Als je de ene dag friet eet en de andere een groot stuk taart om de dag nadien door te zakken op café met uiteindelijk een geweldige kater om van te bekomen, kan ik me moeilijk voorstellen dat je met trots zou kunnen vertellen wat je de voorbije dagen hebt gedaan. Dat is heel anders als je kan zeggen dat je een lekker nieuw gerechtje probeerde en nog een fietstochtje maakte na je werk. Het toont in ieder geval veel meer dat jij je eigen lichaam respecteert en jezelf naar waarde schat.

Ken je grenzen en laat ze horen/gelden

Jezelf leren kennen om te ontdekken wat voor jou klopt en wat niet, waar jouw grenzen liggen, is zeer belangrijk. Want zo weet je ook wanneer je nee moet zeggen of je uit een situatie moet verwijderen. Dat maakt ook dat andere mensen weten waar ze staan bij jou. Wat kan en wat niet kan voor jou. Zo kunnen zij jou ook respecteren. Dat kunnen ze niet als jij alles maar laat gebeuren en alles ogenschijnlijk maar oké vindt.

Gebruik positieve affirmaties om negatieve gedachten om te draaien

Betrap je jezelf soms op een negatieve innerlijke dialoog waarin alles slecht is, alles slecht zal uitdraaien, iedereen verkeerd is,… Je bent zeker niet alleen. Maar stap dan uit die dialoog. Die brengt jou niets goeds en houdt je misschien alleen maast vast. Niemand vindt het volgens mij leuk om ter plaatste te blijven trappelen of om in cirkeltjes rond te draaien.